Ny logotoyp och fotosajt
”Det var länge sedan jag hann med att vårda min verksamhets visuella yttre. Foto- och textjobben har tagit det mesta av min tid varför det inte blivit av. Den förra loggan som varit en nödlösning har därför fått hänga med på tok för länge. Så, nu var det dags för förnyelse.
Andreas Hallbert på Greatland i Stockholm är en art director som jag har följt en tid efter att han skapat logga åt filmarna Anders och Mia. Kolla in den brilliant enkla logotypen på deras hemsida som av någon fick det skämtsamma smeknamnet “elefanten”.
Efter diverse bollande och filosofiska hårklyverier fick jag den färdiga versionen av min nya logotyp. Det blev en symbol som representerar kärnan i min verksamhet – bild och text. Minimalistiskt och enkelt som går att kombinera till större mönster.
Ny fotohemsida
Om man ändå är på väg att få ny logga, så varför inte göra om hela hemsidan? Det blev lite av sommarens projekt där jag låg i skuggan och byggde sajt. Hemsidan är i grunden gjord i Wordpress, men temat är Avada, köpt på Theme Forest. Avada ger fantastisk funktionalitet till Wordpress med stora möjligheter att anpassa struktur och utseende. Det blir lite av ett Wordpress på steroider.
Till skillnad från många andra teman för Wordpress så sker en ständig utveckling av Avada, och tidvis släpps rejält stora uppdateringar. Gissningsvis så fortsätter utvecklingen i samma takt framöver eftersom Avada har toppat försäljningslistan i sex års tid.
Min nya fotosajt har självklart en del skavanker och jag skulle behöva plocka in någon med designkompetens framöver, inte minst för att vilja typsnitt som synkar med varandra bättre. Men det får bli ett projekt längre fram.
Långsamma fotosajter
Ett generellt problem för fotohemsidor är att varje enskild bild tenderar att slöa ner sidans laddningstid, eftersom bilder “väger” mycket räknat i kilobyte. Ju fler kilobyte, ju mer behöver laddas innan sajten visas i webbläsaren, och ju längre tid tar det. En hel fotoportfolio kan därför slöa ner sajten rejält.
Men gör det något? Nätet är ju blixtsnabbt numera? Sant, men ändå inte. En stor andel av besöken på hemsidor görs från mobila enheter som inte alltid laddar så värst snabbt. Samtidigt verkar tålamodet för långsamma sidor ha minskat.
Som fotograf riskerar man att gå miste om fotojobb på grund av kombinationen långsamma fotosajter och otåliga hemsidesbesökare. Dessutom har Google börjat mäta laddningshastighet vilket riskerar att påverka hur pass din hemsida dyker upp i de övre sökresultaten eller ej.
Optimera foton för webben
Det finns självklart en mängd åtgärder att ta. Bland det mest självklara är att inte använda för stora bilder. Samtidigt finns här ett problem som fotograf. Å ena sidan ska sajten ladda snabbt, å andra sidan ska bilderna vara skarpa och krispiga.
Personligen har experimenterat mig fram i Photoshop vad som blir bäst – storleken på bilden i förhållande till komprimering av bilderna. Jag har landat i bilder som jag låter vara lite större i antalet pixlar på bredden och höjden, men samtidigt komprimeras ganska rejält i Photoshop när man väljer att spara för webb. Det har gett mig ett förhållandevis bra resultat för foton som ser bra ut men inte “väger” allt för mycket.
Hastigheten har jag mätt via Pingdom. Jag ser då både laddningstid och hur stor sajten är i megabytes. Båda bör minskas utan att göra avkall fotokvalitén allt för mycket.
Slutligen så har jag kopplat sajten till Cloudflare som i grunden är en tjänst för att öka säkerheten mot t ex överbelastningsattacker. Som en sidoeffekt så laddar sajten snabbare, och köper du premiumversionen så finns ytterligare alternativ för att öka hastigheten än mer.
Att koppla på Cloudflare är inte alltid helt enkelt för nybörjaren, men det finns ett gäng tutorials på nätet som kan berätta hur. Dessutom finns en support som säkert kan hjälpa.”